Maria Sten Lindqvist vill att Sjökvarteret ska vara ett ställe folk vill besöka. Men då krävs en fungerande infrastruktur, menar hon.
Vd:n vill se lyft för Sjökvarteret 2025 – men då behövs pengar
Nästa år önskar Stiftelsen Sjökvarteret bland annat rusta upp byggnaderna och förnya utställningen i båtbyggarmuseet – något som inte har gjorts sedan 1988. Därför ansöker man nu om dubbelt så mycket pengar som man beviljades i fjol.
– Det är nödvändigt för att vi ska kunna skapa förutsättningar för att förvalta ett kulturarv, säger vd:n Maria Sten Lindqvist.
Sedan Maria Sten Lindqvist tillträdde som vd för Sjökvarteret 2022 har hon haft höga ambitioner för området. Bland annat önskar hon förnya båtbyggarutställningen – som har sett likadan ut sedan den öppnade i samband med att Albanus blev färdig 1988.
Den nya utställningen ska handla om Ålands båtbyggartradition och Kerstin Smeds, professor i museologi, är en av dem som är med i planeringen. En referensgrupp bildas som bäst och förhoppningen är att också Ålands Sjöfartsmuseum, Ålands museum och Mariehamns stad ska medverka i den.
– För att locka fler till utställningen och för att sprida kunskap om det gamla båtbygget behövs en ny utställning, säger Maria Sten Lindqvist vars ambition är att se en uppfräschad utställning som visar både den åländska båtbyggartraditionen och Sjökvarterets kärnverksamhet.
Inför säsongen 2025 är ambitionen att utställningen ska stå färdig. Men innan projektet över huvud taget kan påbörjas behöver golvet i museibyggnaden läggas om.
– Det går inte att ta sig runt i byggnaden i dag med till exempel rullstol eller rollator. Att lägga nytt golv är ett sätt att tillgänglighetsanpassa utställningen, och är helt nödvändigt för dess framtid, säger Maria Sten Lindqvist.
Det är inte bara golvet i museibyggnaden som behöver rustas upp. Alla Sjökvarterets byggnader, samt maskinerna i varvshallen, är i behov av underhåll. Dessutom har kajen utanför sjövistet lossnat under tidigare vintrar på grund av isen, och hela området har fortsatt problem med avloppen – ett problem som har pågått åtminstone sedan 2007.
– Hela området behöver rustas upp. Innan vi kan fokusera ordentligt på verksamhetens faktiska uppdrag behöver vi fixa infrastrukturen, säger Maria Sten Lindqvist.
Åländska traditioner
Syftet med Sjökvarterets verksamhet är att bevara och främja åländska traditioner kopplade till kust- och sjöliv, båt- och skeppsbryggeri och annat hantverk. Enligt Maria Sten Lindqvist är Sjökvarteret helt avgörande för att båtbyggartraditionen på Åland kan fortsätta.
Dessutom är området centralt för flera kulturevenemang, så som skördefesten, konstnärsstången och julmarknaden.
– Sjökvarteret är helt unikt, och marknadsförs bland annat som ”En av tio platser man inte får missa på Åland”, säger Maria Sten Lindqvist och fortsätter:
– Men för att vi ska vara ett ställe man vill besöka, och för att båtbyggeriet på Åland ska kunna fortsätta, behöver stiftelsen kunna ge rätt förutsättningar för det. Det är svårt att göra det utan till exempel ett fungerande avlopp.
Inför 2025 har Stiftelsen Sjökvarteret ansökt om 80.000 euro i stöd av Mariehamns stad, vilket är dubbelt så mycket som man beviljades i år. Pengarna är avsedda för att fortsätta med tillgänglighetsanpassningen där bland annat ett gångstråk längs strandremsan är planerad, samt en fortsättning för olika evenemang.
Vad skulle hända om ni inte beviljas beloppet ni önskar?
– Då skulle verksamheten inte kunna vidareutvecklas eftersom att Sjökvarterets syfte är att främja åländska traditioner, och inte att vara ekonomiskt vinstdrivande, säger hon och tilllägger:
– Bland annat maskinerna i varvshallen börjar ha många år på nacken och kan komma att snabbt behöva bytas ut. Sjökvarteret har under alla år sponsrat Emelia med plats för bygget samt användningen av maskiner och verktyg. De skulle inte alls haft samma förutsättning för bygget om inte Sjökvarteret hade funnits.
Utöver bidraget från staden har Sjökvarteret ansökt om stödfinansiering av Leader Åland på 45.000 euro för tillgänglighetsanpassning av museibyggnaden.
Hon säger att de ansökta summorna ligger långt från vad det kostar att lösa avloppsfrågan. Men om infrastrukturen inte fungerar kan man inte skapa de verksamhetsförutsättningar som behövs.
– Man kan inte kräva att en verksamhet som främjar en båtbyggartradition ska generera pengar. Vi behöver ekonomisk uppbackning, det är nödvändigt för att vi ska kunna skapa förutsättningar för att förvalta ett kulturarv, avslutar hon.